Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Kadın ve Havacılık - II

8 Mart1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlamıştı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi.

Kadın ve Havacılık - I

7-13 Mart 2016 Dünya Havacı Kadınlar Haftası nedeniyle yazımı iki bölüm halinde yayınlayacağım. Sadece şunu hatırlatmak isterim. İngilizcede ki He-She; Arapçadaki Al-İl; İtalyancadaki İl-La; Fransızcadaki La-Le; İspanyolcadaki El-La ve Rusçadaki Он ve Она gibi betimleme, cinsiyet ayrımı, vs.. Rusya Federasyonu Anayasasında yoktur.

MMGFT – GADSS

8 Mart 2014 tarihinde Malezya Havayollarına ait bir B-777’nin Kuala Lumpur- Beijing arası Çin Hava Trafik Kontrol Merkezi tarafından kayıp ilan edilmesi ile başlayan ve halen bulunamamış olan MH-370 sefer sayılı uçak nedeniyle ortaya çıkan bu yeni durum üzerine ICAO tarafından 12-13 Mayıs 2014 tarihinde başlatılan Multidisciplinary Meeting on Global Flight Tracking (MMGFT) Çok amaçlı özel “Küresel Uçak Takip” toplantısı yapılmıştır.

"Bu ayıp bize yeter"

Ben de dahil tüm yazanlar hep bir eksiği dile getirmek, gelişim ve ilerleme için yazmakta. Yazanların çoğu yetki ve bilgi sahibi. Aralarında benim gibi 40 yıllık deneyimi olanlar var. Biz zaten çok severiz bu sözü; “40 yıldır havacıyım, böylesini görmedim

Yaratılan Gerçeklik

Fransa'da çok sıcak geçen yaz nedeniyle, Paris'te yalnız yaşayıp sıcaktan ölen yaşlıların tespiti ve toplanması sorun olmuştu. Ancak, çürüme kokusu duyulunca müdahale edilebiliyorlardı ki bu da en son istenendi. Yani tamamen sübjektif olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçekliğe gerek vardı.

Kandırıkcı

Düşünmek yerine inanmayı tercih ederek, kandırılmaya daha açık oluyoruz. Ankara Emniyet Müdürlüğü binasının tepesinde Atatürk’ün bir sözü yazılıdır. “Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır.”

Tambora

Bu günlere nasıl gelindiğini düşünürken, hiç akla gelmeyen doğa olaylarının yanı sıra, kendi geleceğimizi düşünmeden nasıl harcadığımızı gören, bilen ve farkında olan var mıdır diye merak ediyorum.

Seyrüsefer

Ufukların ardında yeni toprak, insan ve servet arayan cesur denizciler, Kutup Yıldızı yanı sıra yol göstermeleri için yanlarında kuş taşırlardı.

Cehalet- Mutluluk- Bilgi

Bilgiden hep korkmuş ve yararlanmak için çaba harcamak gerektiğini görmüş olduğumuzdan, yararsız ve çabasız elde edeceğimiz mazeretleri tercih etmişizdir. Biliriz ki bilgi, beraberinde sorumluluk getirir ve gereği sizden beklenir.

Neden Harf Devrimi?

1 Kasım 1928 günü 1353 sayılı “Yeni Türk Harfleri’nin kabul ve tatbiki hakkındaki kanun” un kabul edildiği gündür. Şu günlerde dilimize gereken önemi göstermekten uzağız. Biz havacılar ise, Türkçe’den çok İngilizce üzerine yoğunlaşmaktayız.

NATO’ya Uçak Seçimi

Yıllarca Lockheef F-104G Starfighter, NATO hava kuvvetlerinin belkemiğini teşkil etti. Yetmişli senelerin ortasında artık yenilenmeliydi. Almanlar ve İtalyanlar zaten kararlarını vermişlerdi. İngilizlerle birlikte Panavia Tornado uçağını seçmişlerdi.

Örnekleme

Bağımsız Havalimanları Komisyonu 2012 yılında £20.35 (€28,87 – $31.79) milyon tutarında bir bütçe ile Birleşik Krallık tarafından kurulmuş ve yoğun meydanların ilk 5 sene için kapasite ve pist kullanım veriminin arttırılmasını hedeflemiştir.

Eğitim kim ve ne içindir?

Günümüzdeki eğitim sistemi, akademik yetenek üzerine kuruludur. Kamu yararı hiç düşünülmemiştir. Her şey, endüstrinin gereklerine bağlıdır. Bundan dolayı kamu eğitimi ikiye bölünmüş durumdadır. Endüstriyel iş sahaları önceliklidir.

İncebelli

ICAO sözleşmesinin 38. Maddesi, Uluslar arası standartlar ile ülke standartları arasındaki farklılıkların bildirilmesini emrettiği halde, biz sadece 2 (yazı ile İKİ) Ek (Annex) için bildirimde bulunmuşuz. Son Ek.19 ise Ek-15 ile birlikte SMS konusunda elde edilen bilgilerin paylaşımını da zorunlu kılar.

Tayyip ve Taiwan

Eğitim sistemindeki yanlışların etkisi çok geniş bir alanda kendini gösterir.

Kibir

İyi meslektaşlar, iyi meslek sahiplerince yetiştirilir. İyi meslek sahibi ise acele etmez. Arkadaşının pişmesini bekler ve ona yardımcı olur. Aceleye getirilmez çünkü olacakları önceden bilir deneyimli olan. Bu nedenle Plan, zaman boyutunda çaresiz kalır.

Koltuk…

29 Nisan 1985 senesinde RAI-2'de saat 23:10'da yayınlanmaya başlayan Renzo ARBORE'nin “Quelli della notte” programının Ma la notte no ile açılışından çok programın kapanış şarkısı Il Materasso aklıma geliverdi. Gecenin geç saatlerindeki kapanış şarkısında Renzo diyor ki:

DOLMUŞU İCAT EDEN ADAM

1929 ekonomik krizi patladığında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kepenkler bir bir kapanıyor, esnaf gibi taksicilerde kara kara düşünüyordu. Cağaloğlu’nda lokanta işleten Aşçı Halit ise turistlerle ahbaplık kurdukça taksiciliğe de başlamıştı fakat o da kriz döneminde kontak açmadan evinin yolunu tutuyordu.

Siber Saldırı

Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık Dairesi (FAA), Yeni Nesil (Next Generation) uçaklarla taşımacılığa geçişte üç konu üzerinde Siber Saldırı ile yüz yüze kalındığının altını çizdi.

Passengers Initiated Evacuation

Örnek gösterilecek iki kaza vardır ki uçağı boşaltma talimatı hiç verilmediği için yolcular ölmüşlerdir. Birisi Orly’deki Varig kazası, ki uçucu ekip ve bir yolcu kaçabilmiştir, diğeri de Saudi Arabian kazası, 391 kişi ölmüştür.

Yasak ve Ceza Kavramı

Hepimiz Sivil Havacılık ile ilgili yasaların ülkemizde Avrupa Birliği Uyum Süreci kapsamında “çeviri” ile yasalaştığını biliyor ama üzerinde hiç “ayarlama”, “uygulama süreci” ve/veya “yöreselleştirme” üzerine bu sanayi çalışanlarının görüşü alınmadan yasallaşmış olmasını yadırgamıyoruz.

Devletin Hava Trafik Sistemine bakışı;

“ATM’deki sıkıntıyı aslında kimse tam görmüyor: Bundan 20-30 yıl önce ATM’den ciddi şikayet var mıydı? Yoktu! Uçuş ücretleri çok pahalıydı. Çünkü uçak pahalı, teknoloji pahalı, uçaklar konforlu, geniş koltuklar, limitsiz bagaj, limitsiz içki, yediğin önünde, yemediğin çöpte, hiçbir tasa duymadan gidiyordun!

GÜNÜMÜZDEKİ EĞİTİM SİSTEMİ

Henüz 24 Sivil Hava Ulaştırma MYO’dan hiçbiri, Uluslararası Havalimanı içerisinde eğitim vermemektedir. (OJT, OST, OHT, vs..) Henüz hiçbir Sivil Hava Ulaştırma MYO, yeti ve yetenek sınavı ile öğrenci almamaktadır.

KALİTE VE TÜRK SİVİL HAVACILIĞI

Her yönetici, çalıştırdığı elemanın şirkete kazanç sağlamasının yanı sıra, yasal zorunluluklara da uymasını bekler. Havacılık sanayinde ise bu beklenti sadece yasal zorunluluklara uyum sağlaması içindir.

Almanlar ve Bürokrasi

Pilot denetimi için bir B-727 pilotu ile B-757 pilotunu denetlemeye gidemeyeceğiniz gibi, bir Airbus işleten şirkete de Boeing teknisyeni ile gidemezdiniz.