Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Minare İşçisi

Bu hafta Kadın Havacılar haftası. Bunu yazmak bile zoruma gidiyor. "Havacı Kadın" bu haftanın özel tanımı, kadın tarafından yaklaşarak; Havacılık tarafından yaklaşınca "Kadın Havacı" oluyor.!?

I’indifference a la difference

Eratosthenes, günümüzde Libya sınırları içinde bulunan Kirene şehrinde doğmuştur. Tarihi tam olarak bilinememekle birlikte MÖ 276 ile MÖ 273 yılları arasında doğduğu tahmin edilmektedir.

Liderlik’ten Yönetim’e

İşletmeler lider ararlar. Kalite ise Yönetim ve/veya Üst Yönetim diyerek liderlikten çok yönetim birlikteliğinden bahseder.

Maymun Tuzağı

Asya'da maymun yakalamak için kullanılan bir çeşit tuzak vardır: Bir Hindistan cevizi oyulur ve iple bir ağaca veya yerdeki bir kazığa bağlanır. Hindistan cevizinin altına ince bir yarık açılır ve oradan içine tatlı bir yiyecek konur. Bu yarık sadece maymunun elini açıkken sokacağı büyüklüktedir. Yumruk yaptığında elini dışarı çıkaramaz.

Tuğra

Tuğra Osmanlı sultanlarının göz alıcı kaligrafik nişan veya arması, bir çeşit imzasıdır. Aslı Oğuz lehçesinde "tuğrağ" olup, hükümdarın basılmış imzası demektir. Tuğra Türklere özgüdür. Tuğranın şekli kendine mahsustur. Ne herhangi bir şey tuğraya benzer, ne de tuğra herhangi bir şeye.

İyi, kötü ve ben…

Üç yıl önce "Kamu'da Yeniden Yapılanma" diye bir sempozyum düzenlenmiş. Benim asıl eğitim ve seminerlerim liderlik ve yönetim üzerine. Gittim oraya, makam aracından giremezsiniz içeri.

İnsanımız...

Ben 16 yaşında bilardo ile tanıştım. O güne kadar okuluna giden, derslerini çalışan bir adamdım ki, işte talihsiz bir kaza ile anne ve babamı 14 yaşında kaybedene kadar. Sonra okul hayatım biraz dağıldı, fakat derken, bilardo benim kurtarıcım oldu. Neden derseniz, bizim ülkemizde cimri olduğumuz bir konudan dolayı. Takdir etmeyi ve sevgi göstermeyi biz pek bilmiyoruz.

Hayal kur..!

İşim gereği her gün, Türkiye’ye dair elimden yüzlerce veri geçiyor. Eğitimden istihdama, ekonomiden iş güvenliğine, Türkiye’nin bir fotoğrafını çektiğimiz zaman genel olarak benim söyleyeceğim yorum şu;

Birleştirici Havacılık

Her beş senede bir ICAO, uygulayacağı ve vurgulayacağı bir tema seçer. 2015-2018 arasında Konsey bu temayı seçti: "Hiçbir Ülkenin Geride Kalmamasını Sağlamak İçin Birlikte Çalışmak”

Plan mı Pilav mı?

Amerika ufak bir değişiklik yaparak hepimizin bildiği dengeleri değiştiriyor, hepsi Dünya Ekonomisinde yeni bir düzenleme. Trump'ın açıkladığı planına göre, faizleri arttırarak, US Doların 1913 yılından beri süren değer kaybına son verip, US Doları 2017 itibari ile değerlendirmeye başlayacak. İlk yapacağı faizleri arttırmak ve doların değerini yükseltmeye başlamak.

Matrakçı Nasuh

Uzun yüzyıllar boyunca bizim coğrafyamızdaki insanlar ya şarkı söylediler, ya uyudular, ya da büyük bir rehavet içinde yaşadılar. Bu rehavet içinde, gelişen ve büyüyen dünyayı anlayamadık, çevremizde neler oluyor, doğrusu bizi çok da ilgilendirmedi.

Bilgisizlik bilimi

1979’da sigara ve tütün şirketlerinin kullandığı gizli bir talimat gün yüzüne çıkmıştı. 1969’da Brown & Williamson tütün şirketinin kaleme aldığı Sigara ve Sağlık Önerileri başlıklı bu yazıda, sigara karşıtı kampanyaların üstesinden gelmek için büyük tütün şirketlerinin uyguladığı taktiklerden söz ediliyordu.

Yeni keşfedilen yatırım..!

Eğitim dünyasında köklü bir değişimin öncesini yaşıyoruz. Gelenekselleşmiş eğitim metotlarının bir sonucu olan bugünkü yetişkinler, teknoloji çağını araladılar. Kendilerini yetiştiren sistemi kökten değiştirecek bir çözümü de onlar bulmaya çalışıyor.

Aydın ve Üniversite…

Medrese sadece üretilmiş bilgiyi nakille yetinip yeni bilgi üretmezken, üniversitenin gerileme ve nihayetinde de yok olma nedeni, bilimle ilgilenmemek, bilimsel gelişmeleri izlememek ve sanki medrese imiş gibi çalışmaya devam etmek.

İcat yapma

Hamdi Varoğlu’n un 1962 yılında ‘Fezaya doğru’ başlığı altında Cumhuriyet’te kaleme aldığı kısa ancak öz makalesi idealist gençlerin karşılaştıkları zorluklara ilişkin ipuçları verir.

Düşün düşün…

Günümüzdeki eğitim sistemi, akademik yetenek üzerine kuruludur. Kamu yararı hiç düşünülmemiştir. Her şey, endüstrinin gereklerine bağlıdır. Bundan dolayı kamu eğitimi ikiye bölünmüş durumdadır.

İbo mu Kafka mı?

İbo`yu bilmeme şaşırmadınız, ama Metallica`yı ve Kafka`yı biliyor olmam ilginç gelmiştir size belki. Olgunlar Sokak`taki seyyar kitapçılardan kitaplar alıyorum. “Milena`ya Mektuplar”ı okudum Kafka`dan, diğerlerini de okuyacağım.

Birleşik Akıl

2 yaş altı çocukların uçaklarda taşınmaları (kucakta ya da pusetlerle koltuklarda) istenen verimi sağlamamış görünmekte.

Reform

Hava Kuvvetlerimizin doğal görevi Ulusal Savunmadır. Bu durum dünya politikalarının akışına ve dünya barışının teminatı anlayışlarının karşılıklı yardım ilkesine bağlı olarak kabul edilir.

Yeni, yepyeni yenilik…

Durağan bir şirket kültürü, teknik gelişime karşı duran en güçlü engeldir. Yüzyıllardır gelişen teknolojiye ayak uydurmaya çalışan şirketler, bu engeli aşmak için çabalamaktadırlar. Üretici ve gelişimcilerin ortaya koydukları ürün ve/ya da buluşlar, şirketlerdeki risk saplantısını ancak işletime uygunluk ile aşabilir ve doğa ile uyumlu kalabilirler.

Risk Kültürü

Değerli Katılımcı, Öncelikle bu ankete zaman ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum.

Schadenfreude

“İNSANA ait bazı duyguları, bilincimizin derinliğinde yaşayan baskı altındaki tavırları ifade etmek açısından Almanca'dan uygun başka dil yokmuş gibi geliyor bana

Prof. Salih Neftçi…

Türkiye’nin uluslararası alanda yetiştirdiği en önemli ekonomistlerden biriydi. “Finans dehası” olarak tanınırdı. Dünya Bankası’na, Çin Merkez Bankası’na, Uluslararası Kalkınma Ajansı’na, ABD Dışişleri Bakanlığı’na danışmanlık yapardı. Öngörüleri paha biçilmezdi. ABD, Çin, İsviçre üniversitelerinde ders verirdi.

Sürüngen Kompleksi

Beynin 3 katmanı var: 1. Katman: Reptilian sistem-Sürüngen beyin-İlkel beyin- R Kompleks: En yaşlı beynimiz, sürüngen ve kertenkelelerde de mevcut. Öncelikli hedefi hayatta kalmak, ikinci hedefi soyunu çoğaltmak. Bizim beynimizin %10'unu sürüngenlerin beyninin tamamını kaplıyor. Düşünmez, içgüdüseldir. Yeni şeyler öğrenmeyi sevmez.

ÖZÜR ve TEŞEKKÜR

Özür dilemenin “öğrenmek” ile doğrudan olan ilişkisini hep reddederiz. Bilmiyor olmanın ortaya çıkardığı gerçekle yüzleşmekten korkarız. Bilmediğimizin ortaya çıkma endişesi de bizleri “gibi” davranmaya zorlar. İstemeden yaptıklarımız ile düşünmeden yapılmış olanlar için kabahat/suç gibi geri dönüşleri karşılamaktan hep korkarız.