01 Temmuz 2024, Pazartesi 09:22:21

Bakan Ersoy'dan önemli açıklamalar

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasının turizme olumlu etkide bulunacağını söyledi.
  • Aleyhimize ne varsa yapan ülkelerden turist gelecek diye niye konuşmanın manası ne? Hani kimseye ihtiyacımız yoktu,herkes bize gıpta ediyordu? Gri listeye bizi sana torpille bakanlık verenler soktu,krizlerin de sebebi ve önlem almayanlar da onlar ve onlara oy verenler!

Van Kültür Yolu Festivali'nin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, burada gazetecilerin sektörün gündemine ilişkin sorularına yanıt verdi.

“Turist başına gecelik gelir hedefimiz 103 dolar”

Bu yılın ilk 5 ayında Türkiye’ye 15 milyon 784 bin yabancı turist geldiğini belirten Ersoy “Tahminen 3 milyon 300 bin gurbetçi vatandaşımızla birlikte Türkiye’ye bu yılın ilk 5 ayında toplam 19 milyon ziyaretçi girişi oldu. Geçen yılın ilk 5 ayı ile karşılaştırdığımızda yüzde 12,5 artış söz konusu.” dedi.

Türkiye’nin geçen yıl 56 milyon 700 bin yabancı ziyaretçi ağırladığını hatırlayan Ersoy, bu seneki hedeflerinin ise 60 milyon yabancı turist olduğunu yineledi. Ersoy “Ziyaretçi sayısı sadece bir istatistik. Bizim için asıl önemli olan gelire odaklı bir sistemle çalışıyoruz. Şu ana kadar tüm rakamlar turizm gelirinde 60 milyar dolara ulaşacağımızı gösteriyor. Bizim için asıl önemli olan nitelikli turist dediğimizde kişi başı gecelik gelirde artış var mı ona bakıyoruz. Esas olan kişi başı gecelik gelir. Geçen sene gerçekleşen kişi başı gecelik gelir 93 dolardı. Bu sene kişi başı gecelik gelir hedefimiz 103 dolar” dedi.” ifadelerini kullandı.

ABD, Çin, İngiltere ziyaretçi hedefleri...

Türkiye’nin gelişen pazarlarla ilgili hedefleri konusunda da bilgi veren Bakan Ersoy “Geçen yıl 1 milyon 380 bin Amerikalı turist Türkiye’ye geldi. Bu yıl 1 milyon 550 bine getirmeye çalışıyoruz, 2028’de de 2,5 milyon Amerikalı turist hedefliyoruz. Çin, Kore, Japonya hedef destinasyonlarımız arasında. Klasik pazarlardan da vazgeçmiş değiliz. Geçen yıl 3 milyon 850 bin civarında İngiliz turist geldi, bu yıl hedefimiz 4 milyon 400 bin. 2028 hedefimiz 5 milyon ama daha önce erişeceğiz bu hedefimize… Çinli turistlere özel kültürel, şehir turizmi, gastronomi ağırlıklı tanıtımlar yapıyoruz. Hedefimiz 2,5 milyona ulaşmak kademeli olarak. Tek tip turizm yapmamalıyız, tek bir ülkeye, tek bir pazara bağlı olmamalıyız.” dedi.

“Zikzaklar olmasın, kalıcı sağlıklı bir program olsun”

Turizmcilerin döviz kurlarının düşük olması ve enflasyonla ilgili şikayetleri sorulan Ersoy “Enflasyonla mücadelenin başaralı sonuçlanması önemli. Enflasyon bizi de rahatsız ediyor turizmci olarak. Sektör olarak beklentimiz enflasyonla mücadelenin öngörülen tarihlerde başarılı bir şekilde sonuçlandırılması. Zikzaklar olmasın, kalıcı, sağlıklı bir program olsun istiyoruz, önceliğimiz bu olmalı” dedi. Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gri listeden çıkış turizmi olumlu etkiler”

“Türkiye’nin gri listeden (FATF -Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü- tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri belirlemek amacıyla oluşturulan bir liste) çıkması yatırım kriteri olarak önemlidir ve turizm sektörünü olumlu etkiler. Biz şunu gösterdik son 5-6 yılda, Türkiye jeopolitik konumu nedeniyle krizlere açık bir ülke. Bunu değiştiremeyeceğimize göre, krizlere bağışıklı hale getireceğiz sektörümüzü. TGA’nın kurulma sebeplerinden biri de budur. Dayanıklı hale getirdik sektörümüzü, bu da yabancı yatırımcının Türk turizm sektörüne ilgisini artırdı” açıklamasında bulundu.

Bakan Ersoy'dan önemli açıklamalar

Yorumlar

Eyyy ersoyyy ~ 2 gün önce
Aleyhimize ne varsa yapan ülkelerden turist gelecek diye niye konuşmanın manası ne? Hani kimseye ihtiyacımız yoktu,herkes bize gıpta ediyordu? Gri listeye bizi sana torpille bakanlık verenler soktu,krizlerin de sebebi ve önlem almayanlar da onlar ve onlara oy verenler!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000